MARGAREJRO MARGAREJRO MARGAREJRO MARGAREJRO MARGAREJRO MARGAREJRO MARGAREJRO MARGAREJRO


Strona Główna         Championy         Szczenięta         Psy         Suki         z Wystaw         Kontakt / Mapka

KRÓTKO O ŻYWIENIU

Literatura zaczerpnięta ze stron ROYAL CANIN:
http://www.royal-canin.pl/magazyny-kynologiczne/magazyn-kynologiczny-nr-1-13-32-/mangan
http://www.royal-canin.pl/magazyny-kynologiczne/magazyn-kynologiczny-12-2012-31-/tiamina-b1-
http://www.royal-canin.pl/magazyny-kynologiczne/magazyn-kynologiczny-11-2012-30-/magnez
http://www.royal-canin.pl/magazyny-kynologiczne/magazyn-kynologiczny-10-2012-29-/gla
http://www.royal-canin.pl/magazyny-kynologiczne/magazyn-kynologiczny-9-2012-28-/arginina
http://www.royal-canin.pl/magazyny-kynologiczne/magazyn-kynologiczny-1-2012-20-/przeciwutleniacze

Mangan

Zdrowie/Profilaktyka

Mangan jest niezbędnym składnikiem kości i chrząstek, dlatego szczególnie ważną rolę odgrywa u zwierząt w okresie wzrostu, a także cierpiących na schorzenia stawów oraz osobników w starszym wieku.

Informacje Podstawowe

Mangan należy do metali przejściowych, w przyrodzie występuje w minerałach. Choć w dietetyce, ze względu na niewielka zawartość w organizmie mangan zalicza się do pierwiastków śladowych, to jest kluczowym elementem umożliwiającym funkcjonowanie organizmu.

Rola w Organizmie

Mangan jest pierwiastkiem aktywnie uczestniczącym w funkcjonowaniu mitochondriów stan chrząstki aktywność mitochondriów (struktur stanowiących centra energetyczne komórek). Jest także konieczny do prawidłowego formowania szkieletu oraz układu kostno-stawowego.

Naturalne Źródła

Mięso zawiera stosunkowo niewiele manganu. Znacznie większe ilości tego pierwiastka znajdują się w zbożach, nasionach, owocach czy złożach naturalnych.

Tiamina (B1), Inne określenia: aneuryna

Zdrowie/Profilaktyka

Niedobór witaminy B1, u człowieka znany jako choroba beri-beri, objawia się m.in. zmęczeniem, osłabieniem mięśni, porażeniem funkcji ruchowych i zaburzeniami widzenia. Odpowiednia dieta pomaga zapobiegać tego typu problemom. Witamina B1 odgrywa także istotną rolę w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu nerwowego o charakterze degeneracyjnym oraz niektórych schorzeń serca.

Informacje Podstawowe

Tiamina była pierwszą substancją zdefiniowaną jako witamina. Już 2 600 lat p.n.e. znana była w Chinach choroba beri-beri, dotykająca osoby żywiące się niemal wyłącznie ryżem. Jednak dopiero w 1885 r. wykazano związek tej choroby z niedoborami w diecie, a w 1910 roku wyizolowano substancje, której brak powodował charakterystyczne objawy schorzenia. Ta konieczna do życia amina została nazwana "witaminą". Tiamina jest witamina rozpuszczalna w wodzie, w organizmie koncentruje się głównie w sercu, nerkach, wątrobie oraz mózgu.

Rola w Organizmie

Tiamina uczestniczy w szeregu reakcji biochemicznych dostarczających organizmowi energii. Niezbędna jest również do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, umożliwiając syntezę acetylocholiny (neuroprzekaźnik warunkujący prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych między neuronami).

Naturalne Źródła

Najbogatszymi źródłami tiaminy są drożdże oraz kiełki pszenne, choć znaleźć ja można także w mięsie, otrębach i zbożach.

Magnez

Zdrowie/Profilaktyka

Niedobór magnezu prowadzi do silnych zaburzeń ze strony układu nerwowego. Przez wiele lat zalecano ograniczenie podaży magnezu w diecie, jako działanie zapobiegające powstawaniu kamieni moczowych (kamienie struwitowe, zbudowane z jonów fosforanowych, amonowych i magnezowych), szczególnie u kotów. Obecnie jednak wydaje się, że znacznie skuteczniejszą profilaktyką jest utrzymanie kwaśnego odczynu moczu. Ponadto magnez pełni rolę inhibitora procesów powstawania innego typu kamieni moczowych, mianowicie oksalatów wapnia. Zapotrzebowanie na magnez zdecydowanie wzrasta u psów aktywnych.

Informacje Podstawowe

Magnez, metal alkaliczny, jest jednym z ważniejszych składników mineralnych. W dietetyce, ze względu na wysoką zawartość w organizmie magnez zalicza się do grupy makroelementów.

Rola w Organizmie

Magnez, podobnie jak wapń oraz fosfor, wchodzi w skład kości, wpływając na ich wytrzymałość, choć w mniejszym stopniu niż dwa pozostałe minerały. Magnez jest także niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych, skurczu mięśni oraz uczestniczy w szeregu reakcji metabolicznych, zwłaszcza związanych z przemianami energii.

Naturalne Źródła

Magnez w postaci soli mineralnych występuje w kościach ssaków oraz w złożach naturalnych, takich jak magnezja i inne minerały.

GLA - Kwas Gamma-Linolenowy

Zdrowie/Profilaktyka

Kwas Gamma-Linolenowy wykazuje korzystne działanie w przypadku problemów o podłożu zapalnym, zwłaszcza dermatologicznych. Działanie to jest szczególnie widoczne u zwierząt cierpiących na alergie.

Informacje Podstawowe

GLA jest szeroko stosowany w kosmetyce, w produktach przeznaczonych do przywracania skórze delikatności i elastyczności. Stosowanie kwasu linolowego jest szczególnie zalecane w przypadku przesuszonej lub przetłuszczającej sie skóry (łojotok).

Rola w Organizmie

Wzbogacenie pokarmu w GLA sprzyja włączeniu tego związku do tkanek wątroby, czerwonych krwinek, ścian naczyń krwionośnych i innych. Nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak GLA pozwalają utrzymać odpowiednią płynność błon komórkowych (parametr niezwykle istotny dla życia komórek). Dodatek kwasu Gamma-Linolenowego do diety sprzyja też zwiększeniu produkcji hormonów o działaniu przeciwzapalnym, prostaglandyn typu C. Ich produkcja jest uzależniona od wytwarzania innych prostaglandyn (typu 2) o działaniu prozapalnym (mediatory reakcji zapalnej).

Naturalne Źródła

Kwas Gamma-Linolenowy jest nienasyconym kwasem tłuszczowym typu omega 6. W organizmie GLA może być uzyskiwany z kwasu linolowego (prekursor), jednak u kotów proces ten jest trudny ze względu na niską aktywność enzymu katalizującego te reakcje. Niewiele jest bogatych źródeł kwasu gammalinolenowego; należą do nich jedynie olej z ogórecznika, olej z wiesiołka oraz olej z nasion czarnej porzeczki. Wśród nich największe znaczenie ma olej z ogórecznika, zawierający ponad 20% GLA.

Arginina

Zdrowie/Profilaktyka

Arginina jest dla kotów i psów aminokwasem niezbędnym. U nowonarodzonych szczeniąt żywionych mlekiem o zbyt niskiej zawartości argininy bardzo szybko dochodzi do rozwoju zaćmy, prowadzącej do utraty wzroku. Arginina jest także prekursorem monotlenku azotu (NO), regulującego napięcie naczyń krwionośnych (ciśnienie i regulacja przepływu krwi). Z tego powodu dodatek argininy w diecie zalecany jest w przypadku schorzeń serca i nerek.

Informacje Podstawowe

Arginina bierze udział w procesach przemiany amoniaku w mocznik. W razie niedoboru argininy, u kotów w ciągu zaledwie kilku godzin może dojść do wystąpienia objawów zatrucia amoniakiem: wymioty, nadmierne ślinienie i zaburzenia ze strony układu nerwowego. W razie braku natychmiastowej interwencji lekarza, niedobór argininy może doprowadzić do śmierci zwierzęcia.

Rola w Organizmie

Prowadzono badania naukowe dotyczące stosowania argininy u osób cierpiących na silną, przewlekła niewydolność serca. Wykazano, że u tych osób arginina zmniejsza ryzyko zaburzeń oddychania spowodowanych wzrostem produkcji CO2 podczas wysiłku fizycznego. Arginina odgrywa też ważną rolę w funkcjonowaniu mechanizmów obronnych organizmu.

Naturalne Źródła

Bogatym źródłem argininy są tkanki pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięśnie i skóra. Również żelatyna zawiera dość duże ilości tego aminokwasu. Niezbędny aminokwas: wzrost, synteza mocznika, ochrona naczyń krwionośnych.

Tlenek Azotu (NO) jest tzw. cząsteczką sygnałową, która powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych i spadek ciśnienia tętniczego. NO syntetyzowany jest z argininy i tlenu, przy udziale odpowiednich enzymów.

Przeciwutleniacze (Antyoksydanty)

Zdrowie/Profilaktyka

Rola przeciwutleniaczy i ich wpływ na zdrowie stały się ostatnio przedmiotem bardzo wielu badań medycznych. Między innymi wykazano, że przeciwutleniacze opóźniają efekty procesu starzenia, mają działanie profilaktyczne i terapeutyczne w przypadkach schorzeń sercowo-naczyniowych, niektórych typów nowotworów, zaburzeń nerwowych, zaćmy oraz schorzeń wywołanych intensywnym wysiłkiem fizycznym.

Informacje Podstawowe

Przeciwutleniacze pozwalają organizmowi zapobiegać szkodliwym efektom działania wolnych rodników (tzw. reaktywnych form tlenu RFT). Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, pochodne tlenu, które są stale produkowane przez organizm. Nadmierny wzrost produkcji tych substancji następuje w przypadku toczących sie stanów zapalnych, pobudzenia aktywności układu immunologicznego czy działania substancji toksycznych.

Rola w Organizmie

Przeciwutleniacze chronią błony oraz jądro komórkowe przed działaniem wolnych rodników, które bez przerwy atakują komórkę zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Organizm dysponuje całą gamą środków służących unieszkodliwianiu wolnych rodników. Należą do nich układy enzymatyczne (SOD - dysmutaza ponadtlenkowa, peroksydaza glutationowa, katalaza) oraz przeciwutleniacze produkowane w komórkach własnych, a także pobierane z pokarmem. Wszelkie zaburzenia działania tych naturalnych systemów doprowadzają do tzw. stresu oksydacyjnego.

Naturalne Źródła

Przeciwutleniaczami mogą być różne związki (np. witaminy, pigmenty, enzymy). Można je znaleźć w niektórych owocach (cytryny, pomarańcze, melony, pomidory, winogrona), zarodkach zbóż, liściach zielonej herbaty i czerwonym winie. Najpopularniejszymi przeciwutleniaczami są witamina E, witamina C, karotenoidy, tauryna oraz polifenole.